Start
Witamy na stronach Caritas Diecezji Rzeszowskiej!
III turnus koloni letniej

W dniach 28 lipca – 6 sierpnia 2017 roku  odbył się III turnus koloni Caritas Diecezji Rzeszowskiej. Uczestniczyły w nim dzieci kierowane przez parafie z dekanatów Rzeszów – Fara oraz Tyczyn, a także z Urzędu Gminy Niebylec i Szkoły Specjalnej UNICEF w Rzeszowie. W sumie wypoczywało 108 dzieci podzielonych na 12 grup. Kadrę turnusu stanowili: kierownik Agnieszka Podkalicka, kapelan ks. Łukasz Szpyrka, kleryk Hubert Cop, pani doktor Czesława Lubas, 2 pielęgniarki, 13 wychowawców i muzyczni.

t3

Pomagamy ofiarom nawałnicy

W związku bardzo wielkimi stratami  spowodowanymi nawałnicą na północy Polski, Caritas Diecezji Rzeszowskiej udostępnia swoje konto i prosi o ofiary na ten cel pod hasłem: Nawałnica.

Nr konta:  96 1020 4391 0000 6902 0002 2616

Ks. Stanisław Słowik

Biskup Rzeszowski w Myczkowcach !!!

W niedziele 23 lipca br. do kolonistów odpoczywających w Myczkowcach przybył Pasterz Kościoła Rzeszowskiego ks. bp Jan Wątroba. Ordynariuszowi towarzyszył dyrektor CDR ks. Stanisław Słowik. W auli ośrodka na spotkanie z dostojnym gościem czekało 130 radosnych uczestników turnusu. Są to dzieci kierowane przez Urząd Miasta z Sędziszowa Małopolskiego i Biecza, a także z Ośrodka Szkolno-Wychowawczego ze Strzyżowa oraz z miejscowości Hodowica z Ukrainy (k. Lwowa).

Kierownikiem kolonii jest pan Jan Lewandowski, a duchową opiekę sprawuje ks. Daniel Kosiba, któremu pomaga kleryk Bartłomiej Ołyniec.

Na scenie ośrodka dzieci zaprezentowały refleksyjny program, którego przesłaniem jest prawda, że nie piękno, sława, czy bogactwo się liczą, ale dobro, które pełni człowiek.

Ksiądz biskup podziękował oraz udzielił błogosławieństwa wszystkim wychowawcom i służbie medycznej za społeczną ofiarną posługę.

W ramach kolonii realizowany jest program FIO: Kształcenie i promocja kompetencji obywatelskiego patriotyzmu dzieci i młodzieży zagrożonych wykluczeniem społecznym.

Podobnie jak na poprzednim turnusie, koloniści oprócz wycieczek, konkursów, gier i zabaw spotykają się i korzystają z zajęć z przedstawicielami WORD, Straży Pożarnej, Policji, przewodników bieszczadzkich IPN i Grupy Rekonstrukcyjnej z Sanoka.

kol_3

kol_5

Galeria zdjęć - ZAPRASZAMY !!!

Kolonia Caritas w Myczkowcach !!!

W sobotę 15 lipca br. do kolonistów odpoczywających w Myczkowcach przybył ksiądz biskup Edward Białogłowski. Pasterzowi towarzyszyli dyrektorzy Caritas: ks. Stanisław Słowik i ks. Władysław Jagustyn. Liczbę 160 uczestników stanowią dzieci z dekanatu Ropczyce, Gminy Skołyszyn, parafii św. Józefa Sebastiana Pelczara z Rzeszowa oraz Ośrodka Szkolno-Wychowawczego z Frysztaka. Kierownikiem pierwszego turnusu jest pani Krystyna Ostrowska, a duchową opiekę sprawuje ks. Krzysztof Cieśla.

Na scenie ośrodka dzieci zaprezentowały refleksyjny program o wierze, nadziei i miłości.

Ksiądz biskup na ręce miejscowego dyrektora - ks. Bogdana Janika, podziękował Caritas za troskę o dzieci. Szczególną wdzięczność wyraził wobec społecznej kadry wychowawców i służby medycznej.

Następnego dnia Eucharystię z odpoczywającym dziećmi celebrował dyrektor Caritas Polska - ks. Marcin Iżycki, po której spotkał się z kolonistami w auli ośrodka.

W ramach wypoczynku realizowany jest program FIO pn. „Kształcenie i promocja kompetencji obywatelskiego patriotyzmu dzieci i młodzieży zagrożonych wykluczeniem społecznym”. Oprócz wycieczek, konkursów, gier i zabaw z dziećmi spotykają się, jak również prowadzą zajęcia przedstawiciele: WORD, Straży Pożarnej, Policji, przewodników bieszczadzkich, IPN i Grupy Rekonstrukcyjnej z Sanoka.

kolonia_4

kol_6

Galeria zdjęć - ZAPRASZAMY !!!