Start Aktualności Kolonia Caritas w Myczkowcach !!!
Kolonia Caritas w Myczkowcach !!! PDF Drukuj Email

W sobotę 15 lipca br. do kolonistów odpoczywających w Myczkowcach przybył ksiądz biskup Edward Białogłowski. Pasterzowi towarzyszyli dyrektorzy Caritas: ks. Stanisław Słowik i ks. Władysław Jagustyn. Liczbę 160 uczestników stanowią dzieci z dekanatu Ropczyce, Gminy Skołyszyn, parafii św. Józefa Sebastiana Pelczara z Rzeszowa oraz Ośrodka Szkolno-Wychowawczego z Frysztaka. Kierownikiem pierwszego turnusu jest pani Krystyna Ostrowska, a duchową opiekę sprawuje ks. Krzysztof Cieśla.

Na scenie ośrodka dzieci zaprezentowały refleksyjny program o wierze, nadziei i miłości.

Ksiądz biskup na ręce miejscowego dyrektora - ks. Bogdana Janika, podziękował Caritas za troskę o dzieci. Szczególną wdzięczność wyraził wobec społecznej kadry wychowawców i służby medycznej.

Następnego dnia Eucharystię z odpoczywającym dziećmi celebrował dyrektor Caritas Polska - ks. Marcin Iżycki, po której spotkał się z kolonistami w auli ośrodka.

W ramach wypoczynku realizowany jest program FIO pn. „Kształcenie i promocja kompetencji obywatelskiego patriotyzmu dzieci i młodzieży zagrożonych wykluczeniem społecznym”. Oprócz wycieczek, konkursów, gier i zabaw z dziećmi spotykają się, jak również prowadzą zajęcia przedstawiciele: WORD, Straży Pożarnej, Policji, przewodników bieszczadzkich, IPN i Grupy Rekonstrukcyjnej z Sanoka.

kolonia_4

kol_6

Galeria zdjęć - ZAPRASZAMY !!!

Poprawiony: piątek, 18 sierpnia 2017 14:51