Start 1% podatku
1% podatku na potrzebujących w Diecezji Rzeszowskiej PDF Drukuj Email

1 %_1

podatku dla dzieci i osób niepełnosprawnych, to 100 % serca !!!

Od początku stycznia do końca kwietnia trwa okres rozliczeń podatkowych. Po raz kolejny podatnicy mają możliwość zadysponowania 1% podatku i przekazania go dla wybranej przez siebie organizacji pożytku publicznego. Od wielu lat organizacją taką w Caritas Diecezji Rzeszowskiej jest Caritas Bliźni w Potrzebie, która realizuje konkretne cele dzięki funduszom pozyskanym z 1%.

W imieniu tysięcy tych, którym w różny sposób Caritas Bliźni w Potrzebie pomogła – dziękuję z głębi serca. Dziękuję za ogromne zaufanie i ciągłe wspieranie naszych działań. Dość wspomnieć, że w ostatnich latach otrzymaliśmy w ramach przekazanego 1% podatku za rok 2008 ponad 293 tys. zł, za rok 2009 – 213 tys. zł, za rok 2010 – 198 tys. zł, za rok 2011 – 263 tys. zł., za rok 2013 - 205 tys. zł., za rok 2014 - 265 tys. zł, za 2015 rok - 363 tys. zł.

Dzięki Waszej deklaracji stało się wiele dobra w formie leczenia dzieci, wśród nich Oli z Ropczyc, która przeszła drogą i udaną operację w Szwajcarii. Z Waszej ofiary dofinansowane są rozbudowy i remonty placówek dla osób niepełnosprawnych m.in.: w Kolbuszowej, Różance, Gorlicach; wspierany jest także wypoczynek dla dzieci z rodzin biednych i wielodzietnych.

Szanowni Państwo! Caritas prowadzi m.in.: Centrum dla Osób Niepełnosprawnych, Dom Rehabilitacyjno-Opiekuńczy, 5 Warsztatów Terapii Zajęciowej, 2 Środowiskowe Domy Samopomocy, 2 Domy Pomocy Społecznej, 3 duże kuchnie dla ubogich, Zakład Pielęgnacyjno-Opiekuńczy, 3 Stacje Opieki, Dom Samotnej Matki z Oknem Życia oraz Ośrodek Wypoczynkowo-Rehabilitacyjny, w którym w ciągu roku na wakacjach i podczas ferii zimowych wypoczywa 2000 dzieci.

W kolejnym roku służby najbardziej potrzebującym zwracamy się ponownie z gorącą prośbą o przekazanie 1% na realizowane przez nas dzieła miłosierdzia i pomocy wobec najuboższych oraz promowanie w swoim środowisku tej inicjatywy.

Przy okazji przypominamy i podkreślamy, że aż 98,48 % zebranych pieniędzy trafia do potrzebujących. Reszta, czyli zaledwie 1,52 % to wydatki na obsługę całej działalności – afisze, ulotki itp.

Sam sposób przekazania 1 % jest taki sam, jak w roku ubiegłym: na zeznaniu podatkowym PIT w rubryce „Wniosek o przekazanie 1 % podatku należnego na rzecz organizacji pożytku publicznego (OPP)” należy wpisać: nr KRS naszej Caritas (0000251723) oraz deklarowaną kwotę (równowartość 1 % należnego podatku).

Poniżej znajduje się link darmowego programu do wypełniania zeznań z wpisaną adnotacją o przekazaniu 1% na Caritas Bliźni w Potrzebie i możliwością wybrania szczegółowego celu.

Bóg zapłać za pomoc i zaufanie !!!

ks. Stanisław Słowik – dyrektor

CARITAS POMAGA - POMÓŻ CARITAS

Darmowy program Firmy INFONETAX

do wypełniania PIT za 2016 rok