Start Aktualności Doktorat ks. Piotra Potyrały
Doktorat ks. Piotra Potyrały PDF Drukuj Email

W poniedziałek 22 października br. na Uniwersytecie Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Warszawie ks. Piotr Potyrała - diecezjalny koordynator SKC i kapelan RORE im. bł. Jana Pawła II w Rzeszowie obronił pracę doktorską o Szkolnych Kołach Caritas. Ks. Piotr Potyrała po studiach specjalistycznych Caritas na Uniwersytecie we Freiburgu, pod kierunkiem ks. prof. dra hab. Jarosława Korala z UKSW napisał pracę „Szkolne Koła Caritas jako forma współczesnego wolontariatu. Studium na przykładzie diecezji rzeszowskiej”.

Recenzentami pracy byli: ks. dr hab. Andrzej Garbarz - prof. Uniwersytetu Rzeszowskiego i ks. dr hab. Janusz Mierzwa - prof. UKSW. W gronie świadków obrony pięknej pracy był bp Edward Białogłowski. Caritas reprezentowali: księża Stanisław Słowik, Władysław Jagustyn, Bogdan Janik i s. Joanna Smagacz. Obecnym był także dyrektor Caritas Polska - ks. dr Marian Subocz. Ponadto przybyli liczni kapłani z diecezji rzeszowskiej oraz Warszawy. Szczególnie uradowaną osobą była mama księdza doktora, która przybyła wraz z braćmi.

Obrona_5

Obrona_3